Emir
    Hej,

    Jag har redan fått mitt IB diploma med 42 poäng. Om jag räknat rätt så får jag 2.5 meritpoäng eftersom jag tog English A SL och French B HL så totalt blir det 22.5 poäng. Jag saknar dock Fysik 2 och tog dessutom inte Svenska. Jag har några frågor angående bästa sättet att få behörighet och samtidigt ha en bra chans att komma in.

    Alternativ:
    1. Studera för att få certificates i Physics SL och Swedish SL i tid med exam perioden i november (om det är möjligt)? Antar att jag hamnar i grupp BI då?
    2. Studera Physics SL och Tisus? Vilken grupp hamnar man då i?
    Betyg från IBO kommer ut efter sista kompletteringsdag för anmälan till VT2016, skulle jag behöva använda predicted grades istället eller...?
    3. Studera Fysik 2 och Svenska 3 med Komvux.. det här skulle dock kunna påverka mina meritpoäng om jag förstår rätt.
    4. Behöver jag lägga till högskoleprovet för att kunna komma in och hur bra är chanserna om jag lyckas med att säkra 22.5 utan högskoleprovet?

    Vilket alternativ är bäst och finns det någon annan (bättre) väg?
    Skulle vara extremt tacksam om jag fick hjälp med det här.

    Mvh, Emir

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Emir!

    För dig som har IB examen, finns reglerna beskrivna här https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/

    Det är bra om du tar kontakt med Antagning.se som just tar emot, administrerar och gör urval till högskola/universitet i Sverige - för det är deras tolkning av reglerna som gäller, bäst att få info "straight from the hourse´s mouth".

    Att göra HP är alltid bra för det är helt separat från alla andra urvalsgrupper. Du kommer inte försämra dina chanser om du gör högskoleprovet, men du kan förbättra dem. Kostar 450 kr att göra HP nu - och nästa chans är i oktober.

    Om du inte är behörig och måste läsa kurser för att komplettera dina betyg, kommer du att hamna i den gruppen som har kompletterat som brukar ha lite högre antagningsgräns, men det är ingen regel att kompletteringsgruppen har högre antagningsgräns, det kan faktist bli så att det är tvärtom.

    Alternativ 1. i din fråga: " Studera för att få certificates i Physics SL och Swedish SL" - var ska du studera det? Det kan du inte läsa på Komvux. Får du läsa på din gamla gymnasieskola? Har du frågat där? Nu, när du inte längre är studerande där, är det tveksamt att du får läsa på skolan - det är en ekonomisk förlust för skolan att ge dig undervisning när de inte får stadsbidrag för dig och det får dem inte för du har avslutat dina studier där.
    Så det alternativet finns nog inte... gissar jag på.

    TISUS är en mycket svår test. Så gott som alla som gjorde det påstår att det är lättare att få ett godkänt betyg i svenska eller svenska som andra språk på gymnasiet än att klara TISUS. Se på http://www.su.se/svefler/tisus - info om TISUS.

    Mitt råd är att du anmäler dig till TISUS och även om du får godkänt på det, kan du ju ändå läsa Svenska 3 på Komvux (du måste ju hur som helst läsa Fysik 2 och då "hamnar" du i kompletteringsgruppen - "hus som helst" för att jag tror inte du får läsa kurser på IB på din "gamla" gymnasieskola). I fall du får A-betyg i Svenska 3 och i Fysik 2 - är det inga som helst problem, då har du det högsta Meritvärde.

    Ett annat råd är att du planerar för att göra högskoleprovet. För att det är nämligen så här att även i fall man har de högsta betygen, kan det ändå inträffa en situation när några sökande med de högsta betygen blir utan plats (om antal platser är färre än antal sökande med 22.5 i Merit) - och då kan räddningen bli att du söker även i HP gruppen. Utlottning av platserna förekommer faktiskt vid antagning på läkarprogrammet.

    Genom att göra "allt möjligt" - TISUS, läsa Svenska 3 på komvux & göra HP - konkurrerar du i så många olika urvalsgrupper som möjligt och ökar på så sätt dina chanser att komma in.

    Bästa hälsningar & stort lycka till!
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare
    Hej Emir!

    Du har inte i din ursprungliga fråga uppgett att du bor i utlandet. Det där med var du bor just nu är kanske inte så viktigt för dina framtida studier - men var du är folkbokförd (skriven) kan ha stor betydelse. En annan viktig fråga är om du är svensk medborgare eller medborgare i ngt. annat land. Detta kan ha avgörande betydelse för din rätt att kostnadsfritt studera i Sverige. Om det skulle visa sig att du inte har rätt att studera i Sverige utan att betala terminsavgifter, blir då det ett helt annat läge och då är frågan om du har råd att betala.

    Bra om du tar kontakt med vägledningen på den högskola/universitet där du vill studera. Mycket info finns på skolans egen hemsida. Även på www.antagning.se finns det mycket värdefull info. Där kan du hitta vad som gäller för just din situation.

    Jag förstår att du vill läsa till läkare och då är frågan om du skall läsa just i Sverige. Som EU medborgare kan man läsa även i andra EU länder.

    För att kunna ge dig aktuell, relevant och korrekt information, saknar vi uppgifter från dig och det kanske är bäst om du tar direkt kontakt med Antagning.se och/eller med den högskola/universitet i Sverige där du vill studera.

    Bästa hälsningar & stort lycka till!
    Milla
    • Milla : Det finns ibland möjlighet att läsa på distans mot sin "hemkommun" i Sverige - i fall du är folkbokförd i någon kommun i Sverige.
    • : Jag bor faktiskt i utlandet och är ganska säker att det kommer att gå att göra IB certificate även om jag redan gjort färdigt själva IB diploma. Så om det alternativet finns, skulle det vara bättre än att läsa fysik på Komvux; det kommer ju inte att påverka mitt meritvärde om jag tar IB vägen... fast Physics SL kanske är svårare än Fysik 3? Ok, HP verkar vara bäst att göra det ska jag ta itu med samt skaffa mig grundläggande behörighet i Svenska. Räcker Svenska som andra språk 3 för läkarprogrammet eller kommer adminstratörerna som tar hand om antagning se ner på det? Stort tack för hjälpen :)!
    • : Ursäkta det blev något fel när jag skrev meddelandet så jag vet inte om du sett paragrafen jag skrivit ovanför. Jag bor bara i utlandet temporärt och är Svensk medborgare. Anledningen till att välja Svenska som andra språk 3 är att det skulle ge mig mer tid att fokusera på fysik. Tack ännu en gång
    • Milla : För behörighet läkarprogrammet i Sverige är det fysik 2 /och inte 3/ som krävs. Ang. Svenska som andraspråk, så är den kursen helt jämställd med "svenska" - och ingen kan värdera dem på olika sätt. Det finns ingen möjlighet för att det är Meritvärde som avgör och man får samma "påslag" på Meritvärde för sv eller sva. Lycka till!
    • Mikael : Du kan alltid ställa en ny fråga om det blir problem med att skriva ett meddelande i en kommentar. Svenska och SAS är motsvarande kurser, du blir lika behörig efter vilken som. Med vänlig hälsning, Mikael
    • Julia : Om man ställer en ny fråga i stället för en kommentar, får man oftast svar mycket snabbare.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'biologi' (126 st.)

    • Cirkulation

      Naturkunskap och kemi, fysik, biologi 1?

      Vad är skillnaden mellan naturkunskap 1b, 2 och värför är naturkunskap samma sak som biologi 1 kemi 1 och fysik 1 vad är meningen med det? Om en person har läst naturkunskap 1b och 2 är det samma sak som att de har läst som en Natur elevs biologi, kemi...

      Milla : : Hej! Vänligen läs svar i tråden på fragasyv.se/fragor/naturkunskap-eller-fysik-biologi-kemi
    • bellaswag

      Naturvetenskap eller teknik?

      Hej! Jag ska snart söka till universitetet och är lite kluven angående vilken utbildning jag ska välja, då jag inte vet säkert vad jag vill göra i framtiden. Jag vet att jag nog inte bara vill sitta på kontor, utan ha ett mer varierat arbete. Jag vill nog välja något biologirelaterat. ...

      Milla : : Hej,Att välja mellan att utbilda sig till civilingenjör i bioteknik och kandidatprogrammet i biologi ett viktig beslut som du måste ta. Här är några saker att överväga som kan... Läs hela svaret
    • Majsan

      Måste jag läsa en växtodlings kandidat på SLU?

      Hej! Jag undrar om jag kan få en agronom examen inom växt och mark genom en biologi kandidat och inte en växtodlings kandidat från SLU? På deras hemsida står det att växtodlingsprogrammet resulterar i en biologi kandidat och därför undrar jag...

      Milla : : Hej, du bör ställa din fråga till studievägledare på de institutioner där relevanta utbildningar ges. Du kan också försöka få svar på din fråga... Läs hela svaret
    • nanna28

      Miljöanalytiker vs Biolog?

      Hej, Jag har kollat på utbildning till biolog med fokus på naturvård (Karlstads universitet) och miljöanalytiker (Linnéuniversitetet). Jag har dock stor beslutsångest vad jag ska välja, tycker båda utbildningarna är intressanta. Det är...

      Milla : : Hejsan,min personliga uppfattning är att det är lättare att få jobb (i alla fall som det är nu, året 2023) inom Miljö-områden jämfört med området "biologi". Jag... Läs hela svaret
    • Emma0101

      Vilken linje ska jag välja för att forska inom hur hjärnan fungerar?

      Hej! Jag är så osäker på vilken linje eller vad det ens heter som jag vill göra/jobba med. Det som intresserar mig är hur hjärnan fungerar kring människor med olika diagnoser samt deras beteenden. Jag har pratat med en studievägledare men fick...

      Milla : : Hej,vi på FRåGA SYV är allmänna studievägledare (inte experter på just utbildningar som kan leda till möjlighet att forska i hur hjärnan... Läs hela svaret
    • 1234op

      Måste kursen biologi 1 vara med i komvuxarbete?

      Hej!

      Jag studerar på komvux. Läser in behörighet för it-support som ska läsas vidare på en YH i framtiden.

       

      Fr.o.m januari 2024 planerar jag läsa komvuxarbete mot naturvetenskap och teknik på komvux.

      Vill bara...

      Milla : : Hej,komvuxarbete ska bevisa att du är väl förberedd inför "livet efter gymnasiet". Om du siktar på examen inom område naturvetenskap-teknik, så ska ditt... Läs hela svaret
    • Linn

      Hjälp inför universitetsstudier inom etologi?

      Hej! Jag har bestämt mig för att bli etolog och jobba med djurskydd och djurs beteende. Egentligen skulle jag vilja läsa Etologi och djurskyddsprogrammet på SLU i Uppsala men då jag bor så långt ifrån är jag osäker på hur jag ska...

      Milla : : Hej,titta gärna på avsnitt UTBILDNING i yrkespresentationen Etolog på framtid.se >>> Idag (sommaren 2023) finns masterprogram i etologi som erbjuds på Stockholms universitet... Läs hela svaret
    • Waseemassaf11

      Hur blir man forskare?

      Hej! Jag vill bli en forskare och uppfinna mediciner och upptäcka sjukdomar. Som jag läst, det är Biomedicinska programmet som gäller på universitetet, och sen man läser till master. Men grejen är att det krävs höga meritvärde till detta...

      Milla : : Hej, om du har lägre meritvärde än vad som kan ge dig plats på önskad universitetsutbildning, gör högskoleprovet, är mitt råd.Vad gäller vägen till drömjobbet där... Läs hela svaret
    • Waseemassaf11

      Liknande program?

      Hej Jag är intresserad av att läsa någon utbildning som gör det möjligt för mig att jobba inom medicin-uppfinning. Jag gillar att undersöka sjukdomar, och skapa och uppfinna mediciner, jag vill alltså bli en forskare i detta område. Vilka...

      Milla : : Hej,vägen till att bli forskare är mycket lång och många gånger även "krokig" och osäker. Det går på förhand inte att garantera vem som kan nå målet och blir... Läs hela svaret
    • Kvinna

      Vilka kurser ingår i basåret?

      Hej, Vilka kurser ingår i Naturvetenskapligt resp. Tekniskt basår? Och vad ger dessa kurser för behörighet? Räknas de även in i meritvärdet till universitet / högskola?

      Milla : : Hej,kurser inom ämnet Biologi är det stora skillnaden mellan de tekniska (där biologi brukar saknas) och de naturvetenskapliga basåren, där biologi (ofta både biologi1 och 2) brukar... Läs hela svaret
    • Gus

      Går det att ta examen med f i fysik 2, kemi 2 och biologi 2?

      Hej! Jag går naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap. Jag är väldigt stressad över min examen. Jag ligger just nu på gränsen till godkänt i kemi 2, fysik 2 och biologi 2. Sammanlagt har jag 2600 gymnasiepoäng då jag läser alla kurser som ingår i naturprogrammet och inriktningen...

      Milla : : Hej!svar på din fråga är: som jag tolkar kraven för examensbevis - Nej, du kommer inte med F i de tre kurserna som du nämner i din fråga uppfylla kraven för... Läs hela svaret
    • Malin2424

      Master eller kompletterande pedagogisk utbildning?

      Hej Jag är 35 år nu och har examen från mitt hemland i biologi jag har svenska som andra språk jag har inte pluggat Universiet i Sverige någon gång nu vill jag söka till master i religon i Gävle högskola och en kpu program vid Örebro...

      Milla : : Hej!Vad gäller masterprogrammet i religionsvetenskap så undrar jag om du är behörig? Behörighet till det programmet beskrivs så här: "Examen på grundnivå... Läs hela svaret
    • Drulle

      Vad är behörighetskraven för att komma in i biologpro i stockholm uni?

      Hej, Jag undrar vad som är de särskilda behörighetskraven som behövs för att konkurrera om plats i Kandidatprogram i biologi - Studiegång biologi och Kandidatprogram i biologi - Studiegång biologi med kemi som ges ut på stockholms univeristet? I...

      Milla : : Hej,vad jag kan se på lärosätenas gemensam webbplats, www.studera.nu så krävs för särskild behörighet till utbildningen Kandidatprogram i... Läs hela svaret
    • Student

      Vilken utbildning ska jag välja?

      Jag tog studenten 2020 och har läst en del olika kurser och delar av program på universitetet. Jag har väldigt svårt att bestämma mig vad jag vill plugga. Jag läser just nu termin 2 på kandidatprogrammet i biologi, men vet inte om det är vad jag vill...

      Anna: : Hej Tess,en intressant fråga du ställer men som också är ganska svår att ge svar på, tycker jag. Det jag kan svara på är att vissa yrken (i dagsläget 22 st.) är yrken... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga