J

    • Hej! Bakgrund: tog studenten 2011, jobbat en del, läst lärarprogrammet 2015- 2019, med ett nuvarande studieuppehåll.

    • Nuläge: Tog studieuppehåll för att satsa på högskoleprovet. Jobbar på halvtid. Överväger mellan psykolog (som jag velat bli sedan gymnasiet.) Eller studie- och yrkesvägledare som jag funderat över nyligen. Överväger mellan dessa yrken då jag alltid velat jobba med människor. 

    • Har stort intresse för psykologi och vill gärna jobba med barn och ungdomar som har det svårt psykiskt. Föredrar gärna kontor som arbetsmiljö, och en strukturerad arbets-schema. Vill gärna möta människor, men även ha möjlighet till reflektion och utvärdering. Ogillar att arbeta under hård tidspress.

    • Som person är jag lugn, organiserad och bra på att läsa av människors kroppsspråk.

    • Har även kikat en del på socionom som jag blivit rekommenderad av nära vänner samt en av mina syskon. Men har svårt att se mig jobba inom det yrket, då jag diskuterat med vänner i den branschen.

    • Som jag förstått det behöver man börja jobba som socialsekreterare först, innan man kan bli kurator (som jag funderat över.)

    • Gällande betyg hamnar snittet på 15. HP: 0,45.

    • Kom gärna med återkoppling på yrkena psykolog samt studie- och yrkesvägledare, som båda tilltalar mig. Hälsningar J

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej J,

    jag tänker på studieekonomi... Studiemedel för eftergymnasiala studier kan man få i högst 6 år. Om du läste 4 år redan (som du uppger: på lärarprogrammet) så kanske du tagit 4 läsår av studiemedel redan... och i så fall har du endast 2 år kvar. Och psykologprogrammet läser man på 5 år; SYV-programmet på 3 år. Socionom - 3,5 år.
    Många tror att CSN kan förlänga möjlighet att få studiemedel, men det är fel. CSN förlänger inte de 6 åren (12 terminer) som är max. Då kan man finna sig i mitten av en lång högskoleutbildning utan ekonomiskt stöd... och vad gör man då?
    ****
    Om inte frågan om studiemedel, studieekonomi är ett hinder i ditt fall - då kommer nästa fråga: möjlighet att komma in på psykolog-, socionom- eller SYV-programmet. De meriter (betyg och HP-resultat) som du nämner i din fråga brukar inte räcka för att komma in på de utbildningar som du är intresserad av.
    Jag tänker på möjlighet att jobba med det du intresserad av med Lärarexamen. En sådan möjlighet kan finnas. T.ex finns det jobb som KAA-ansvarig och Ungdomscoach eller Ungdomskonsulent eller som "medarbetare" i diverse olika projekt, som man mycket väl kan få med lärarexamen i bagaget.

    ang. bli Kurator
    Det är eftertraktad jobb; många söker; man måste (nästan garanterat) vara socionom i grunden och några års arbetslivserfarenhet efter socionomexamen + påbyggnadsutbildning brukar krävas. I annat fall får man, troligtvis, inte anställning som kurator. Det är i alla fall vår erfarenhet.

    Det är bra att du har självkännedom ang. dina egenskaper och du vet vad du vill. Dock måste man också vara realistisk vad gäller möjlighet att komma in på olika utbildningar. Du får givetvis söka till psykologprogrammet i första hand och sedan även till SYV-programmet och till socinomprogrammet, men om du inte höjer ditt meritvärde rätt mycket eller inte får högre resultat på högskoleprovet, är dina chanser att komma in små (till psykologprogrammet - obefintliga, skulle jag var tvungen att säga).
    Men även med icke-avslutad lärareutbildning (utan lärarexamen) kan möjlighet finnas att få jobb som du skulle kunna trivas med, är i alla fall min förhoppning. Kika t.ex på Lärarassistent; Studiecoach; Skolvärd/värdinna; Utbildningsadministratör - här tänker jag på all personal på en skola kommer i kontakt med barn och ungdomar som har diverse "problem": hälso-, sociala, beteende- (mobbing-problematiken) m.fl.

    • :

      Hej! Tack så mycket för utförligt svar.

      Jag har tagit tid på mig att fundera, och vill fortsätta lärarprogrammet, men inte min nuvarande (förskollärarprogrammet), utan grundlärarprogrammet 4-6, som jag läst tidigare.

       

      Jag har kikat på kvalité av utbildningarna, och Uppsala samt Göteborg tilltalar.

      Notera: Har tidigare läst grundlärare 4-6 i Uppsala.

      Nu undrar jag gärna mer konkret: Ska jag söka till Uppsala (igen), eller Göteborg?

    • Julia : Bostadssituation är ju svår - både i Uppsala och i Gbg. Har du möjlighet att fixa bostad under studietiden på båda orter? Kontakta annars studievägledare på respektive lärosäte och fråga om de har ledig plats för dig att "hoppa in"; du kan givetvis också göra ansökan till hela programmet (på vanligt sätt) men då måste du prioritera vilken ort du söker till i första hand. Gör studiebesök till utbildningen i Gbg; i Uppsala har du ju läst tidigare på det programmet, så du ve hur det går till där. Fråga om du kan bli "studerande för en dag" på programmet i Gbg för att testa och känna hur det är att läsa där.
    • : Tack! :)
    • :

      Hej! Det gick bra att fortsätta programmet i Uppsala, vilket känns bra och jag trivdes verkligen där.

       

      Dock så har jag tagit studiemedel sedan 2015- 2017 för lärarprogrammet i Uppsala. Samt 2017-2019 i Stockholms universitet.

      Under 2015-2019 har jag klarat mindre poäng än 15 i perioder, då jag haft rest- uppgifter och jobbat extra vid sidan av.

      Att tillägga: Bor hos föräldrarna och står för hyra och mat. I en diskussion med studievägledare på programmet var rådet att fortsätta lärarprogrammet och försöka komma i fas, i en studiegrupp.

      Detta, då hen fick intrycket att jag inte var fullt redo att byta studieort. Jag läser förskollärarprogrammet just nu. Men vill fortsätta grundlärarprogrammet 1-3 eller 4-6.

      Vore det smartare att stanna kvar i Stockholm? Med tanke på min studiemedel som förbrukats sedan 2015. Med rest uppgifter, har varit utan studiemedel i perioder då jag klarat mindre än 15hp.

      Ska jag satsa på lärarprogrammet 4-6 , samt 1-3(söka varje termin), medan jag läser förskollärarprogrammet i SU?

    • Julia : Ang. studiemedel så är det en fråga till CSN, vi kan inte påverka CSN´s beslut; och har du förbrukat studiemedelsveckorna, då är det tyvärr så... :( du kan t.ex jobba ett tag (med vad som helst) och spara pengar för att sedan kunna läsa utan studiemedel, det är det rådet vi t.ex kan ge dig. ... Ang. vilket program som du ska satsa på är inte ngt. lätt fråga heller: var ligger dina intressen och mål för framtida karriär? Hur stor studiekapacitet du har just nu och på sikt? Det är mycket som kan påverka möjlighet att studera: hälsa, social situation, om man valde "fel utbildning", om man inte satsade allt man hade utan tog lätt på det... Du skriver att du bor hos föräldrarna: prata med dem; de känner dig mycket bättre än vi här på fråga syv gör, t.ex... och de vill ditt bästa, så jag tror de kan ge bra råd till dig. Byta studieort kan bli svårt: t.ex kan hindret ligga i att hitta bostad (detta även om man har råd att betala för bostaden).
    • :

      Tack! :) Det lutar åt Stockholm som studieort.

      Lärare är vad föräldrarna rekommenderar.

      Intresserad av specialpedagog samt rektor. Visst kan jag bli det med både examen i åk 1-3, eller 4-6?

      Tänker fortsätta förskollärarprogrammet tills jag blir antagen på grundlärarprogrammet. Hoppas det låter som en bra plan.

    • Anna : Jag tycker det låter som en bra plan. Och ja! rektor & specialpedagog kan man bli med diverse olika lärarexamina i grunden. Lycka till med dina studier!
    • : Tack för alla råd på vägen, till er båda.:-)
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'examen' (169 st.)

    • Kattmedhatt

      Få examen från komvux i juni?

      Jag går min sista termin i gymnasiet, har streck i IDH 1 och får därför inte en gymnasieexamen. Jag vet att IDH 1 inte kan ingå i en examen ifrån komvux och att jag därför eventuellt behöver byta ut den mot ett annat ämne för att...

      Milla : : Hej!I examensbevis från komvux ingår 100poäng mindre än i examensbevis från gymnasiet. Och IDH1 är just en kurs á 100poäng. Du behöver därför inte ersätta den... Läs hela svaret
    • benne

      mycket matte på vvs ingenjörs programmret?

      Hej, Jag undrar ifall det är mycket matte om man studerar till vvs ingenjör på yrkeshögskola? Jag vet att matte 2 krävs för att bli antagen men kan inte hitta något svar om det är mycket matte under utbildningen

      Milla : : Hejsan,ställ din fråga till de utbildningsansvariga på den utbildningen som du är intresserad av; allmänt så är det svårt att svara om det är "mycket matte"... Läs hela svaret
    • ella.m.s

      Sätta ihop egen examen?

      Hej! Jag har läst vs 90hp från förskollärarprogrammet men valde att hoppa av för några år sedan. Nu funderar jag på att ta tag i studier igen men vill inte läsa till förskollärare. Känns ändå synd att låta de...

      Milla : : Hej!Du måste göra planering mot egen universitetsexamen med studievägledare på det programmet där du vill ta ut din examen. För kandidatexamen behöver du uppnå minst 90... Läs hela svaret
    • eberhrdssn

      Vad är skillnaden att läsa på ett ”större”/”bättre” lärosäte?

      Hejsan! Jag går för tillfället tekniskt basår och ska plugga vidare till civilingenjör till hösten. Det jag undrar är den verkliga skillnaden i arbetslivet efter examen beroende på om man gått på till exempel KTH eller Blekinge Tekniska...

      Milla : : Hej,svårigheten i att svara på din fråga ligger i att olika arbetsgivare tänker väldigt olika. Hen som anställer kan tänka att hen i första hand vill... Läs hela svaret
    • E

      Hp på examensbeviset?

      Hej! Jag har läst ett kandidatprogram på 180 hp men valde att plocka bort 2 kurser och har bytt ut dom med 2 andra fristående kurser utanför det området inom mitt program. Jag undrar kommer det fortfarande synas på examensbeviset att jag har läst 180 hp...

      Milla : : Hej,du har inte uppgett inom vilket område din utbildning ligger. Vad heter kandidatprogrammet som du har läst? Du får gärna ställa dina frågor till studievägledare på din institution.... Läs hela svaret
    • anonyman

      Hur länge håller en arkivarieexamen?

      Hej! Min sambo tog en master i ABM med inriktning Arkivvetenskap på Uppsala universitet för ungefär 1,5 år sedan (september 2022) men har inte lyckats få ett jobb på det, vare sig som arkivarie eller registrator. Han undrar därför om det är värt att fortsätta söka jobb i detta fält, eller...

      Milla : : Hej,så länge det inte ges jobbgaranti, så finns alltid risk att vara arbetslös, oavsett vilken utbildning man har skaffat sig. Tråkigt när det blir så att man skaffar sig en ganska... Läs hela svaret
    • MegaSoma

      Går det att tenta av dessa kurser innan terminens slut?

      Hej! Nu var det ett tag sedan jag gick ut gymnasiet. Precis när jag gick ut ur gymnasiet och året innan mådde jag väldigt dåligt, men valde att inte berätta för några lärare. I stället för att studera så började jag jobba...

      Milla : : Hej,från 1 juli det kalenderåret under vilket man fyller 20 år "hör" man till Komvux och inte längre till gymnasieskolan. Så, du bör vända dig till... Läs hela svaret
    • Blivande socionom

      Plugga vidare efter socionomexamen?

      Hej! Jag tar snart socionomexamen, men jag känner att jag inte riktigt är redo för arbetslivet ännu. Jag har pratat med syven på mitt universitet men upplever att jag inte riktigt fick svar. Jag undrar på vad det finns att vidare utbilda sig inom. Magister och...

      Milla : : Hej,om du vill få karriär inom HR då rekommenderar jag att du läser så mycket som möjligt inom ämnet Arbetsrätt och sedan också inom Ekonomi och i sista hand inom... Läs hela svaret
    • Kaisar A

      Yrkesexam eller Kandidatexam?

      Hej! Är det möjligt att komppletera ett yrkesexam till ett vanlig exam altså en högeskola exam som kandidatexam, har letat runt men fick inget, jag verkligen behövar veta om det möjligt att byta ett yrkexeam till ett Kanditat om man pluggar 1 år mer eftersom YH-utbildaniat är på 2 år. Vilken...

      Milla : : Hej,yrkeshögskola och högskola-universitet är olika skolformer. Yrkeshögskoleutbildningar kan ha samma namn som universitetsprogram men YH är mer praktiska och brukar innehålla ganska mycket LiA (en... Läs hela svaret
    • ADOG

      Behöver kurs vara utökad eller inte?

      Hej SYV, Jag ville bara diskutera något angående mina betyg. Jag har lagt märke till att kurserna Matematik 5 och Tyska 3 står under utökade kurser i betyget, medan Engelska 7 inte gör det. Jag undrar om jag fortfarande kommer att få 1 meritpoäng...

      Milla : : Hej,kurserna som ger meritpoäng ger meritpoängen oavsett om de i examensbevis är "vanliga" kurser eller U-kurser (utökat program). De ger alltså samma antal meritpoäng och betyget... Läs hela svaret
    • Moe123

      Har 2600 poäng totalt på grund av komvux kan jag fortfarande ha 250 F?

      Jag har 250 poäng F från gymnasiet och en av kurserna va SVA 3 men jag har fått E i det nu med hjälp av komvux. Sen tog jag upp matte 4 för att jag ville ha mer val men fick F i det. Så jag ligger fortfarande på 250 poäng F totalt. Kan jag...

      Milla : : Hej,i examensbevis från komvux får inte kursen idrott-och-hälsa1 ingå, har du räknat bort de poängen, 100poäng?I examensbevis från komvux... Läs hela svaret
    • unsure

      Kan kurser på komvux läggas till för att få gymnasieexamen?

      Hej! Jag skriver på min sambos bekostnad och utifrån hans situation :). Han gick El- och energiprogrammet med inriktning inom datateknik och ska till nästa år studera till systemutvecklare. Inför det behöver han lägga till Matematik 2b och Programmering och studera de två kurserna på...

      Milla : : Hej,jag kunde inte i din fråga se om "systemutvecklarutbildningen" som är målet (att komma in på) är en utbildning inom högskola-universitet eller... Läs hela svaret
    • Gus

      Går det att ta examen med f i fysik 2, kemi 2 och biologi 2?

      Hej! Jag går naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap. Jag är väldigt stressad över min examen. Jag ligger just nu på gränsen till godkänt i kemi 2, fysik 2 och biologi 2. Sammanlagt har jag 2600 gymnasiepoäng då jag läser alla kurser som ingår i naturprogrammet och inriktningen...

      Milla : : Hej!svar på din fråga är: som jag tolkar kraven för examensbevis - Nej, du kommer inte med F i de tre kurserna som du nämner i din fråga uppfylla kraven för... Läs hela svaret
    • medborgare

      Är offentlig förvaltning likt personalvetareprogrammet?

      Hej! Jag läser offentlig förvaltning och jag vill arbeta med HR frågor. Behöver jag då läsa hela personalvetarprogrammet eller kan jag läsa till vissa kurser som saknas? Jag läser 4 termin inom offentlig förvaltning.

      Milla : : Hej,yrken inom HR är i Sverige - i alla fall för det mesta - icke-reglerade, vilket betyder att det inte finns någon specifik utbildning som man måste ha. Man kan få... Läs hela svaret
    • Sophia20000

      Examenbevis från komvux svenska?

      Hej Får jag ha svenska och sva i samma examen? Jag har läst svenska 1 och 2 och 3 Och även sva 1 2 och 3. Får jag ha med alla i samma examen från komvux? Min rektor har godkänt detta men undrar om antagning kommer att godkänna det? Hur tar jag reda...

      Milla : : Hejsan,vi fick för bara några få dagar sedan precis den frågan och vi kontaktade betygsexperter och väntar nu på svar.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga